Annonce

Annonce

Høner går ud af et mobilt hønsehus

I et halvt år har dansk fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger været spærret inde, for at undgå smitte med fugleinfluenza af typen H5N1. Arkivfoto: Irene Brandt

Nu må de økologiske høns omsider komme ud igen

Efter et halvt års nedlukning er risikoen for fugleinfluenza nu så lav, at de økologiske og fritgående fjerkræ igen må komme ud.

Fødevarestyrelsen ophæver onsdag d. 4. maj sit krav til professionelle fjerkræavlere om, at deres fugle skal være enten lukket inde eller under tag eller fuglenet. Også de mange hobbyhønseavler kan igen lukke hønsene ud. Samtidig er det fra onsdag også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.

Det skyldes, at Dansk Veterinær Konsortium har vurderet, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra bl.a. vilde fugle til fjerkræ i fangenskab nu igen er lav.

Der har således ikke været smitte i fjerkræbesætninger siden 29. marts, og forekomsten af døde vilde fugle med fugleinfluenza, er lav, både i Danmark og resten af i Europa.

Dermed slutter godt seks måneders restriktioner, hvor dansk fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde, for at undgå at dyrene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza af typen H5N1.

Fødevarestyrelsen hævede tilbage i november sidste år trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj og indførte krav om, at fjerkræavlerne skulle holde deres dyr inde eller under tag. Trods krav om bl.a. indelukning bredte fugleinfluenzaen sig til i alt 11 besætninger, der alle blev aflivet.

Selvom høns og andet fjerkræ nu igen må komme ud, må fjerkræ fortsat ikke fodres i det fri, fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne og stadig kan bære smitten med sig. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, forsøger at undgå at bringe smitte med ind til deres dyr, bl.a. ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje og er klar til at hæve trusselsniveauet om nødvendigt.

Flere artikler fra samme sektion

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark

Kompost fortjener langt mere opmærksomhed og større udbredelse

FAGLIGT TALT: Kompost indeholder efter komposteringen et stort og mangfoldigt mikrobielt samfund, der virker som biostimulant på jordens liv og omsætningen af næringsstoffer.

13-03-2024 3 minutter Fagligt talt,   Kompostering,   Planteavl,   ØkologiRådgivning Danmark

Økolog er vært for jersey-verdenskongres

I juni er Danmark værtsland for Jersey Verdenskongres, og en af de otte besætninger, der er valgt ud til at vise sine køer frem, er økolog Thomas Søgaard fra Tastum Jersey. Han benytter lejligheden til at slå et internationalt slag for dansk økologi.

13-03-2024 5 minutter Mejeri,   Events